Kad udomim psa spasem mu život i dobijem prijatelja

Upitnik o udomljenju psa

Udomiti životinju znači spasiti je stresnog i neizvesnog životarenja na ulici i iz drugih teških uslova života ili je izbaviti iz azila, i pružiti joj, pored skloništa, pažnju i ljubav. Usvojiti psa neretko i doslovno znači spasiti mu život.

Udomljavanje je divan i human gest kojim se napuštenim psima pruža adekvatan dom u kome postaju kućni ljubimci. Vi dobijate prijatelja, a pas novu šansu za srećan život.

Ipak, pre donošenja odluke o usvajanju psa treba razmisliti o nekim detaljima, kako bi privikavanje udomitelja i psa prošlo što lakše i opuštenije za obe strane. Nakon 30 godina iskustva u zbrinjavanju i udomljavanju pasa izdvojila sam neka osnovna pitanja na osnovu čijih odgovora mogu što bolje da Vas posavetujem kada dođe momenat da povedete psa kući.

Kako da udomim psa?

Sam tok udomljavanja je jednostavan: popunite elektronski upitnik i ja Vas pozovem ukoliko procenim da ispunjavate osnovne uslove za udomitelja. Dogovorimo se o upoznavanju sa psom, obavimo razgovor uživo i ako upoznavanje prođe kako treba, pas se dovodi u Vaš dom. Period privikavanja uvek postoji (probni dom) i nakon toga se potpisuje Ugovor o odgovornom udomljavanju.

Odgovaranje na pitanja shvatite više kao par minuta odvojenih da sami razmislite i pojasnite sebi zašto usvajate psa i koji Vam pas najviše odgovara u odnosu na uslove stanovanja i stil života koji vodite. Takođe, molim da direktno odgovorite na svako postavljeno pitanje.

Onda, da počnemo! 🙂

Upitnik o udomljenju pasa

Tip kuće/stana, da li je potrebno penjanje uz stepenice, da li živite pored vode, na periferiji, u centru...?
Ukoliko ima neke ožiljke ili istrošene zube od starosti ili slično.
Ako se ukaže prilika za neki put, otputujete poslom, zbog zdravstvenih problema i slično.
Preseljenje, promena u sastavu porodice i slično.
Ponekad posebna vrsta ishrane, troškovi vakcinacije, čišćenja od parazita itd.